Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti

Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk diş hekimliği, tıp dilinde Pedodonti olarak adlandırılmaktadır. Bu uzmanlık alanı 0-15 yaş arasındaki çocukların diş sorunlarını ve hastalıklarını araştıran, koruyucu diş hekimliği uygulamaları sayesinde çocuklarda süt dişleri ile daimi dişlerinin korunması, hastalıkların tedavi edilmesi, çeşitli travmaların atlatılması ve diş kayıplarının önlenmesi konusunda çalışmalar yapan çok önemli bir daldır.

Çocuk psikolojisi iyi bilinerek ona göre hareket edilmeli, onlara yumuşak bir şekilde yaklaşılmalı, böylece diş kontrollerine ve tedavi sürecine alışmaları sağlanmalıdır. Böylece çocukların  diş bakımı konusunda bilgilendirilmeleri sonucu bu bilinçle yetişmeleri sağlanmış olur. Pedodontistler her şeyden önce çocuğun güvenini sağlamalıdır. Bunu sağladıktan sonra tedavi süreci daha kolay ve etkili gerçekleştirilebilir.

Diş tedavisi ile ilgili ilk yargılar tüm yaşamı olumsuz olarak etkileyebilecek bir güce sahiptir. Çocukların diş hekimine karşı korku geliştirmemeleri için her şeyden önce ilk tecrübelerinin korkusuz ve güven dolu gerçekleştirilmesi gerekir. Ebeveynler diş tedavisi ve kontrolleri sırasında çocuklarını yalnız bırakmamalıdırlar. Böylece ailesinin güvencesi altında onların desteği ile diş hekimine gelen çocuklar korku ve endişe duygularından uzaklaşırlar. 

Çocukların dişleri niye çürüyor?

Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler. Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen soğuk sıcak hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olmasında fark ederler ki bu durumda çok geç kalınmış olabilir. Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler. Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu şeker, reçel vb. gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmalarıdır. Böylece beslenme düzensizliğinden dolayı dişler çürümeye yatkın hale gelir.

Diş Çürüğü Engellenebilir mi?

Süt dişleri 6. ayda sürmeye başlar. Bebek 24 aylık olduğunda tamamlanır.Toplam 20 adet sut dişi vardir. Dişler sürmeye başladıktan sonra en az günde 2 kere temizlenmelidir. Temizleme işlemi bebeklerde bir parmağa temiz bir tülbent sarılarak ve ılık su yardımıyla yapılabilir. Sut dişlerinin sürmesiyle beraber uygun bir fırça ve macun ile temizlik yapılmalıdır.Cocugun macunu yutma riskine karsi FLORURSUZ dis macunlari tercih edilmelidir. Çocuklara şeker çikolata yerine, taze ve kuru meyveler veya meyveli yoğurtlarla beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Gece uykusundan önce biberonla süt içme alışkanlığı olan çocuklarda beslenme sonrası mutlaka ağız suyla çalkalanmalıdır Ağızdan verilen flor tabletlerinin çürük önlemede hiçbir etkisi yoktur. Bunun yerine içme suyunuzdaki flor oranını kontrol etmelisiniz. Bu oran ortalama litre başına 0.7mg olmalıdır. İçme sularının ideal oranda flor içermesi çürük önlemede en temel adımı oluşturur. 2 yaşından itibaren tüm çocukların 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne götürülmeleri gerekmektedir. Bu kontroller sırasında diş hekiminiz tarafından yüzeyel flor uygulaması yapılır. Yüzeyel uygulanan flor, diş minesinin aside direncini arttırarak çürüklere karşı direnç oluşturur. 6 yaş civarında ilk sürekli azı dişi çıkar. Bu azılar ömür boyu ağızda kalacak olan ilk azı dişleridir. Bu kadar erken sürdüğü için genellikle süt dişleri ile karışırlar. Bu azıların çiğneyici yüzeyleri oldukça girintili çıkıntılı olduğu için gıdaların kolayca birikmesine uygundurlar. Ve kolayca çürüyüp genç yaşlarda kaybedilebilirler. Bunu önlemek için, bu dişlerin yüzeylerine, 5-6 yıl koruma özelliği olan örtücüler uygulanır. Bu örtücüler, diş hekimi tarafından 15-20 dakikalık tek seansta kolayca yerleştirilir. Fissür örtücü uygulanması için en uygun zaman 6 yaş civarıdır.

Süt dişi çürüğünü tedavi ettirmeli miyim?

Evet süt dişi çürüğünü kesinlikle tedavi ettirmelisiniz. Çünkü süt dişleri de çürükleri ilerlediğinde enfekte olup yaygın iltihaplara sebep olurlar.Bu iltihaplar hem çocuğun tüm vücut sağlığı için, hem de ağız sağlığı için çok zararlıdır. Böbrek ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Süt dişi enfeksiyonları daha sonra çıkacak olan sürekli diş germlerini de olumsuz etkileyip, erken çürümelerine neden olur. Ayrıca erken süt dişi kayıpları sürekli dişlerin geç veya çapraşık sürmesine yol açar. Süt dişlerini de yaklaşık 10-15 yıllık iş görecek normal dişler olarak kabul edip zamanında dolgularını yaptırmalısınız.

Çocuğumun süt dişleri çürük nedeniyle çekildi, ne yapmalıyım?

Eğer zamanından önce süt dişi kaybı meydana gelmişse mutlaka diş hekiminize başvurup yer tutucu yaptırmalısınız. Erken süt dişi kaybı oluşan boşluğun, olması gereken diş tarafından değil de, yan dişler tarafından kayarak kapanmasına yol açar. Bunu engellemek çene ve yüz gelişimi ile dişlerin düzgün gelişmesi açısından çok önemlidir. Diş hekiminiz, çocuğunuzun ağzına uygun bir yer tutucu yaparak sürmesi gereken diş sürene kadar o boşluğu koruyacaktır.

Telefon

0850 55 00 347

Telefon

0212 923 13 47

Email

info@kristaldis.com.tr

Randevu

İletişim